понеделник, 7 март 2011 г.

5 здравословни причини, заради които да пием кафе


Наистина ми харесва да пия кафе. Както казва един приятел, като седнем на кафене: Да си взема дозата кафе с колаJ Самото приготвяне на кафето сутрин и уханието му, първата глътка ме ободряват. Кафето е хубаво да се пие, но с мярка. Съдържа много антиоксиданти, има малко калории (освен ако не го предозираме със захар и сметана).


Винаги е хубаво човек да чуе нови и нови причини за това, че кафето е полезно, като имаме предвид че в последните десетилетия има публикувани над 18 000 изследвания за тази напитка.

  1. Предпазва ви сърцето. Хората, които пият кафе умерено (1-3 чаши на ден) имат по-малка вероятност да получат инсулт, отколкото тези, които не пият. В него се съдържат повече антиоксиданти, отколкото доза боровинки например. Антиоксидантите могат да помогнат за подтискането на вредния ефект от възпаление на артериите. След изпиване на чаша кафе кръвното ни налягане се увеличава, но в дългосрочен план на практика то се намаля, защото антиоксидантите в кафето активират азотен оксид, който разширява кръвоносните ни съдове.
  2. Предпазва от диабет. Някои антиоксиданти в ободряващата напитка играят друга важна роля: увеличават чувствителността на клетките към инсулина, което помага за регулиране на кръвната захар. Според някои проучвания, хората които пият 4 или повече чаши кафе на ден имат по-малък риск да заболеят от диабет тип 2. Според други проучвания за по-голям ефект е полезно и понякога да се пие безкофеиново кафе.
  3. Черният ви дроб го обича. В тази насока има по-малко изследвания, но е известно, че хората, които пият кафе имат по-малка заболяемост от цироза или други проблеми при черния дроб. Отново тук помагат антиоксидантите.
  4. Стимулира мозъчната дейност. Ако пием до 5 чаши кафе на ден, през определено време, това може да намали риска от деменция,  болестта на Алцхаймер или на Паркинсон. Антиоксидантите помагат предотвратяването на увреждането на мозъчните клетки, както и да работят по-добре.
  5. Помага при главоболие. Проучванията показват, че 200 милиграма кафе равни на 16 грама сварено кафе, помагат да се излекуваме от главоболие дори и от мигрена.

Всичко това не означава, че кафето няма и лоши страни – има. Някои хора са много чувствителни към кофеина и вследствие от консумирането на кафето се получава тревожност и раздразнение, стават нервни. Хората, които го пият редовно обикновено елиминират проблема и развиват поносимост към кофеина. Кафето също може и да наруши съня ни. Също и кафето, което се приготвя без филтър може да повиши холестерола LDL, така че заради здравето си използвайте филтър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар