петък, 11 март 2011 г.

Как да изградиш самочувствието си - Част 1-ва


Искате да бъдете сигурни и уверени в себе си, но не знаете как става това? Истинското самочувствие не се придобива за един ден. Отнема даден период от време, докато осъзнаете, че сте един добър човек, достоен за уважение и любов.

1.Познай своите слаби страни. Какво ви казва вътрешния глас? Какво ви кара да се срамувате от себе си? Това може да бъде акнето, приятели в училище или колеги от работата. Каквото и да ви кара да се чувствате недостойни, да се срамувате – запишете си го. След това можете да скъсате написаното, за да премахнете негативното и да се чувствате по-сигурни.
2. Осъзнай, че си ценен. Трябва да осъзнаеш, че си ценен. Не се подценявайте и обиждайте, напишете си някъде добрите качества. Всеки има добри качества и страни, наистина!

3.Трябва да можеш да се смееш над себе си. Действа, наистина! 

4.Запомни, че никой не е перфектен. Дори и най-самоуверените хора имат своите колебания. Просто си кажи, че си страхотен човек и никой друг няма значение. В един даден определен момент от нашия живот човек осъзнава, че реалността ни показва, как живота ни е като път, по който има много трудности, като камъни, в които се препъваме.
5.Запиши на лист своите успехи. Всеки е добър в нещо, фокусирай се върху таланта си. Разреши си да се гордееш с него. Малоценност е състояние на ума, при което ставаш жертва на самия себе си. Не си позволявай да бъдеш жертва. Изрази себе си чрез музика, изкуство, писане или какъвто и да е начин. Ако ти е трудно да изброиш неща, в които си добър, избери неща, които други хора и правят и ти харесват. Започни да се учиш, да вземаш уроци или се запиши в група за обучение. Когато правиш и мислиш за нещата, които ти харесват, ще се чувстваш уникален и завършен, всичко това ще ти помогне да изградиш самочувствието си. Плюс това, добавянето на различни интереси в живота ти ще те направи по-уверен, ще увеличи шансовете ти да се събереш с приятели, които имат интереси като твоите.
6. Бъди благодарен за това, което имаш. В много от случаите, когато си несигурен, това се дължи на липсата на нещо, това може да е някаква емоция, чувство, пари и т.н. Когато оценим наличното ни, тогава можем да преборим усещането за малоценност. Намирането на вътрешния мир ще направи чудеса за самочувствието ти.
7. Бъди позитивно настроен, дори и да не се чувстваш така. Не позволявай другите да те съжаляват или да ти съчувстват, това може да стане, само ако им го позволиш. Ако ти самия се ненавиждаш и омаловажаваш, то тогава и другите ще започнат да го правят. Вместо това, говори положително за себе си, за бъдещето си, за успехите си. Не се страхувай да изтъкнеш силните си страни и качествата си пред другите. По този начин ще насърчиш развитието и ума си в положителна насока. Нещо много важно: не прекалявай и не преувеличавай. Остани реалист за това, което можеш да правиш.
8. Да бъдеш реалист е от първостепенно значение. По този начин нито ще се подценяваш, нито и ще се мъчиш да бъдеш нещо повече, отколкото си. Това е наистина трудно да се осъществи. Ако гледаш на личността и уменията си по един нереалистичен начин, тогава обществото ще те възприеме и по-трудно, понеже ти си мислиш, че правиш нещата по един начин, а останалите ще ги възприемат по друг.
9. Приемай комплименти. Не върти очите си казвайки „Да, точно така.” и да ги пренебрегваш. Напротив, приеми ги добре и със усмивка, като благодариш.

10. Погледни се в огледалото и се усмихни. Според изследвания, това което изразява лицето ви, то насърчава и мозъка ви към същите емоции. Така, че поглеждай се в огледалото всеки ден с усмивка, това ще те накара да се чувстваш по-щастлив със себе си и по-уверен в дългосрочен план. 
11. Придържай се към принципите си. Това може да е трудно, но ако нямаш нещо, за което държиш, то тогава нямаш нищо. Ако не се застъпваш за нещо, тогава ще трябва да се съгласяш със всичко и всички.
12. Помагай на другите. Когато си учтив и добър към другите и им помагаш или правиш някаква положителна промяна в живота им, дори и да си по-учтив към сервитьорката, която ти сервира кафето, така ще знаеш, че си една положителна сила в света и това ще повиши самочувствието ти. Правейки това, ще изградиш сила, увереност, ще усетиш и други положителни ефекти.




"Супер съм, нали?"

13. Винаги се усмихвай, това ще ти даде повече самочувствие.
14. Споделяй знанията и опита си с други хора.
15. Не му мисли много. Ставаш несигурен, когато започнеш да мислиш какво ще си помислят другите хора, когато направиш или кажеш нещо. Просто бъди себе си и не се интересувай от мнението на другите, то не е важно. Всъщност, те са по-фокусирани върху себе си, отколкото върху нещата, които ти правиш.

Няма коментари:

Публикуване на коментар