неделя, 27 февруари 2011 г.

Любовната мъка е лечима


За всички, които я преживяват трудно, могат да си отдъхнат, защото и срещу това вече има хапче…

Почти всеки от нас поне веднъж в живота си е страдал от любовната мъка. Това може да е раздялата с любим човек, с който сме делели едно легло, една маса, с който сме прекарали дълги години заедно. Или човек, след когото сме бягали в продължение на седмици или месеци и накрая всичко е било напразно – несподелената любов.

Това, което следва след такива тежки преживявания често е едно чувство, което се преживява тежко, все едно човек пада в дълбока, тъмна дупка. Душата е празна, безсъние, липса на апетит, мислите ни са объркани.

След проучване на американската психоложка Наоми Айзенбергер, чувствата се оприличават на физическата болка, след удари по тялото. В по-тежки случаи може и да се стигне до т. нар. „синдром на разбитото сърце”,  при който сърцето заболява, подобно при инфаркт, след което идва и емоционален срив.

Но дори и да не се стига до чак толкова сериозни положения, като заболяването на сърцето, любовната мъка е много трудно поносима. Това състояние може да продължи и месеци. Австрийска фармацевтична компания е създала ново лекарство, което може да намали любовната мъка и стреса покрай нея. Италиански изследователски екип е проучил и доказал ефективното действие на хапчето, което е без рецепта – Аморекс. Потвърдено: Любовната мъка е лечима!

За тези, които не искат да прибягват до хапчетата срещу сърдечни болки, предлагам да прочетат следващите съвети:

  1. Говорете за това!
Завили сте се през глава в леглото и не искате да говорите с никой, по-добре е обаче да се обадите на някой приятел и да поговорите за мъката си. Обсъждането помага да се преживее болката и така виждате, че не сте сами.

  1. Поплачете си на воля.
Не подтискайте чувствата си и си поплачете свободно. Също така и ако се поядосате на бившия си партньор, но умерено разбира се, може да съкрати мъката ви. Агресията си може да излеете в спорт, така ще се и разсеете.

  1. Унищожете всички спомени.
Всякакви неща, които ще ви напомнят за бившия партньор трябва да се махнат. Иначе, всеки път като ги виждате ще се сещате за хубавите времена заедно и след това за болезнената раздяла. Мислете в бъдеще време и останалите спомени сложете в килера, избата или изхвърлете.

  1. Не се обвинявайте.
Вместо да си затормозявате мозъка, дали и как сте можели да спасите връзката си, по-добре бъдете добър към себе си и направете нещо интересно, разнообразно. Самообвиняването няма да промени ситуацията. Така само ще забавите процеса на забравяне на неприятните чувства.

  1. Приемете ситуацията.
Опитайте се да разберете, че тази любов не е имала бъдеще! Независимо дали любовната мъка е след раздяла или несподелена любов - непримиримостта води до един затворен кръг на самозалъгване и безнадеждност, от който не може да се излезе.

А за тези, които мислят, че не могат да се справят сами и положението им е сериозно, може да потърсят професионална помощ от психолог или терапевт. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар